Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Сензацията Матю Блейк за дебютния си роман

  /     /   Сензацията Матю Блейк за дебютния си роман
Сензацията Матю Блейк за дебютния си роман

Сензацията Матю Блейк за дебютния си роман

02.02.2024

Разкажи ни малко за себе си.

Здравейте! Аз съм писател и сценарист, живея в Лондон. „Анна О“ е дебютният ми роман. Основните теми в него са сънят и сомнамбулизмът. Книгата ще допадне на всички, които обичат заплетени мистерии, които веднага те грабват, а после те шокират с обратите си, подобно на „Останалото е мълчание“ и „Момичето от влака“.

Кога за пръв път откри любовта си към писането и историите?

Влюбих се в тях, докато четях „Алиби“ от Агата Кристи. Обратът накрая е все още най-известният в този жанр. Още тогава разбрах, че искам един ден да шокирам и изненадам читателите си по същия начин. Винаги съм бил голям почитател на криминалните романи и знаех, че искам да напиша такъв.

Бърз рунд с въпроси! Кажи ни...

•Коя е първата книга, която помниш, че си прочел: „Лъвът, Вещицата и дрешникът“ от К. С. Луис.

•Коя е книгата, която те накара да искаш да пишеш: „Алиби“ от Агата Кристи.

•За коя не можеш да спреш да мислиш: “Едип цар“ от Софокъл. Първата велика мистерия и загадка, а все още се чете и изпълнява на сцена, хиляди години по-късно.

Как би описал дебютния си трилър „Анна О“ с пет думи?

Спящата Красавица или Спящата Убийца?

Какво да очакват читателите?

„Анна О“ разказва за Анна Огилви, която убива двама души, докато ходи насън, а после никога повече не отваря очи. Доктор Бенедикт Принс е съдебен психолог и експерт по съня. Той трябва да се опита да я събуди, за да може тя да се изправи пред съда по обвиненията за убийство. В романа ще откриете интересни и емоционални взаимоотношения между героите, наистина много обрати, мистериозни заподозрени с тайни от миналото, а всичко това е базирано на психология от реалния живот. Освен това никога няма да отгатнете как ще завърши книгата!

Как се вдъхнови да напишеш „Анна О“?

Винаги са ме вълнували темите за съня. Това е единственото универсално нещо, което обединява всички 8 милиарда души на планетата. Прекарваме около 33 години от живота си в сън. Но какво всъщност се случва в сенките? И на какво е способно нашето подсъзнание? Можем ли да извършим убийство насън? Някои хора твърдят, че след като са прочели или гледали „Челюсти“, повече не са стъпили във водата. Исках да напиша трилър, който ще промени начина, по който спите завинаги.

Кои моменти или герои ти бяха любими за писане?

Основната връзка в книгата е между Анна и Бен и много ми хареса да пиша за тези двама герои и как си общуват. Двамата са толкова различни, но този случай ги събира по уникален начин. Хареса ми да изследвам и на какво наистина сме способни, докато спим. Повечето от нас сънуват кошмари. Но какво, ако тези кошмари са истински?

Сблъска ли се с някакви предизвикателства, докато пишеше „Анна О“ и как ги превъзмогна?

Основното предизвикателство беше да измисля сюжет и финален обрат, които ще изненадат дори най-опитните фенове на жанра. Отне ми четири години да напиша книгата, като през най-голяма част от времето мислех за структурата на историята и се уверявах, че всичко е базирано на психологията от истинския живот и неща, които действително са се случили.

Какви са целите ти за 2024-та година?

Имам идея за трета книга, така че целта ми е да я напиша тази година.

Какво следва оттук нататък за теб?

Следващият ми трилър се казва „Памет“ и е за фалшивите спомени. Действието се развива в Париж. Книгата разказва за изкуство, символи и за това как всички ние имаме грешни спомени за изключително важни събития от миналото си. Романът започва със специалист по паметта, който получава обаждане и научава, че баба му току-що е признала, че е извършила ужасяващо престъпление в миналото си. Надявам се, че романът ще излезе през 2025 г.

Източник: https://thenerddaily.com/matthew-blake-author-interview/

Фотограф: Пийт Бартлет