Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

"Живот по гръцки" или как един англичанин се влюби в Гърция

  /     /   "Живот по гръцки" или как един англичанин се влюби в Гърция
"Живот по гръцки" или как един англичанин се влюби в Гърция

"Живот по гръцки" или как един англичанин се влюби в Гърция

31.03.2023

Разкажете ни малко за себе си.

Името ми е Питър Барбър, на 65 години съм и обожавам гръцкия начин на живот. Ето защо пиша книги за Гърция.

Когато първо пристигнах в тази красива страна, моята пламенна гръцка съпруга прие за мисия да промени сдържаната ми английска природа и да ме превърне в някакъв герой тип Ахил, с остър меч и остър ум. Трансформацията ми на моменти беше доста забавна, винаги засрамваща, но определено преобърна начина, по който гледам на живота и отвори очите ми за света около мен.

 Кога решихте да напишете книга?

Цял живот съм се опитвал да пиша – статии за списания, смешни историйки, споделени с приятели... Написах и разказ за преживяванията си през локдауна по време на Ковид. След като публикувах тази книга, тя набра голяма популярност и това ме вдъхнови да завърша романа си за Гърция.

 Кога започнахте да пишете„Живот по гръцки“?

Идеята за „Живот по гръцки“ се появи отдавна – преди около двайсетина години. Бях погълнат от новото си гръцко семейство и постоянно намирах много разлики в сравнение с предишния си живот. Толкова много пъти съм се смял, докато откривах тази нова култура. А хората около мен ме приеха с отворени обятия и ми помагаха да се приобщя с много любов и хумор всеки ден. Исках да споделя какво чувствам преди новият ми живот да се превърне в нещо нормално. Усещах, че се превръщам в грък все повече с всеки изминал ден.

Така че седнах и започнах да пиша с усмивка на лице. Докато думите се изливаха от мен, осъзнавах, че в крайна сметка, всички сме еднакви. Смеем се, плачем, чувстваме... Само че гърците го правят по-добре! С моето английско възпитание, бях свикнал да крия емоциите си, но тук, в Гърция, всички ги изразяват и споделят. Това за мен е толкова освежаващо.

 Колко време отне от първата идея за романа до публикуването му?

Докато започна да пиша книгата си, минаха 10 години. След това писах с прекъсвания в продължение на още 10 години, докато беше напълно шлифован и готов за публикуване. Сега вече съм много по-продуктивен. Новата ми книга е почти готова след само 6 месеца на писане.

 Кои бяха най-големите предизвикателства, свързани с написването му?

Писането на роман за живота ни заедно в Гърция беше проект, на който изключително много се наслаждавах. Събрал съм в себе си толкова много невероятни преживявания, пътувания до идилични гръцки островчета, опознаване на различни традиционни ястия и гръцкото гостоприемство. Единственото истинско предизвикателство беше да успея да пресея всичко и да избера какво да включа в книгата и какво – с нежелание – да пропусна. Но нещата, които трябваше да изрежа, ще включа в следващата си книга, така че няма да останат пренебрегнати задълго.

 Какво проучване направихте за писането на „Живот по гръцки?

Основно черпех вдъхновение от собствените си преживявания. Всичко, за което пиша, е реално и е част от живота ми. Да, дори частта, в която съпругата ми Алекс се опита да ме убие на един планински път заради шега. Както и това, че ѝ се молех да се оженим, а също и ежедневните ѝ кавги с архитекта на новия ни дом, който се опитваше всячески да ни измами. Всичко, което ще прочетете в тази книга, се е случило наистина.

 Как планирахте структурата на романа?

Нямаше нужда да планирам чак толкова. Просто следвах естествената хронология на събитията. Единствено трябваше да реша къде да направя отклонение, за да включа в историята пътешествията ни из Гърция.

 Някой помогна ли за редактирането на романа?

Да, получих огромна помощ от редактор, който определено допринесе за добрата структура и четимост на романа. Благодарение на нейните съвети успях да пренапиша книгата, така че да се получи много по-добра.

 Какво бихте посъветвали хората, които искат да напишат книга?

Всеки носи различна история в себе си. Всяка добре написана и редактирана книга ще заинтригува определени читатели. Най-важното е да пишеш за това, което познаваш. Ако си го преживял, ще можеш да използваш свои собствени думи, за да придадеш дълбочина и чувство на разказа си.

В моите истории има много хумор. Аз пиша с усмивка – учудващо е колко добре емоцията ти се предава върху страниците.

Важно е да пишеш всеки ден, дори умът ти да е празен. Просто седни и започни. В началото ще ти се струва, че просто нижеш думи без смисъл, но постепенно ще започнат да се оформят в история.

Наслаждавай се на писането и пиши за себе си. Много малко книги стават бестселъри. Някои просто потъват, забравени. Но ако си завършил книга, винаги ще си горд от това. Никой не може да ти го отнеме. А и, кой знае, романът ти може да се превърне в бестселър. Във всеки случай, ще си постигнал нещо велико в живота.

 Каква ще е следващата Ви книга?

Следващата ми книга е почти готова. Представлява продължение на „Живот по гръцки“, но този път действието се развива в едно малко рибарско селце в Гърция, където избрахме да построим своя нов дом. Романът предстои да излезе на английски език тази година.

 Гордеете ли се с постижението си и струваше ли си усилията?

Двамата с Алекс сме много горди и щастливи от отзивите, които получихме. „Живот по гръцки“ се превърна в световен бестселър в Амазон. Стана номер едно в категориите „Пътуване в Гърция“ и „Хумор“ и се задържа в топ 20 в Австралия, САЩ и Великобритания, спечели много награди и получи чудесни отзиви, повечето с 5 звезди.

Но нищо не може да се сравни с това да седя в хола в гръцкия си дом, да гледам библиотеката си и да знам, че съм написал тази книга.

 Как могат читателите да се свържат с Вас?

Имейл: peterbarberbooks@gmail.com

Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/369010324939088/