Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Дванадесет страхотни автори в новия сборник МАРПЪЛ

  /     /   Дванадесет страхотни автори в новия сборник МАРПЪЛ
Дванадесет страхотни автори в новия сборник МАРПЪЛ

Дванадесет страхотни автори в новия сборник МАРПЪЛ

11.03.2023

ЗА АВТОРИТЕ:

Последният роман на Наоми Олдърман, The Power, е носител на наградата за художествена литература за жени Baileys за 2017 г., оглавява списъка с книги на Барак Обама от 2017 г. и е преведен на повече от трийсет езика. Първият ѝ роман, Disobedience, е публикуван на десет езика и наскоро беше адаптиран в пълнометражен филм от носителя на Оскар Себастиан Лелио с участието на Рейчъл Уайз и Рейчъл МакАдамс. Ментор на Олдърман е Маргарет Атууд, а през април 2013 г. тя е обявена за един от най-добрите британски романисти на Granta. Тя е професор по творческо писане в Bath Spa University, член е на Кралското литературно общество и в момента е изпълнителен продуцент на предстоящата телевизионна адаптация на Властта за Amazon.

Лий Бардуго е авторка на бестселъра на New York Times The Ninth House и създателка на вселената Гриша, която обхваща трилогията Shadow and Bone (сега оригинален сериал на Netflix), двулогията Six of Crows, двулогията King of Scars, The Language of Thorns и The Lives of Saints – и още много други. Нейни разкази могат да бъдат намерени в множество антологии, включително The Best American Science Fiction and Fantasy. Живее в Лос Анджелис.

Алиса Коул е автор на бестселъри на New York Times и USA Today – любовни романи, трилъри и графични романи. Нейният шпионски роман An Extraordinary Union, посветен на Гражданската война, е най-добрият роман на Американската библиотечна асоциация RUSA за 2018 г., съвременният ѝ роман A Princess in Theory е една от 100-те забележителни книги на New York Times за 2018 г., а дебютният ѝ трилър When No One Is Watching печели наградата Edgar за 2021 г. за най-добър роман в хартиен вариант. Книгите ѝ са получили одобрението на критиците от Washington Post, Library Journal, Kirkus, BuzzFeed, Book Riot, Entertainment Weekly и различни други издания. Когато не работи, обикновено може да бъде открита да гледа аниме или да се занимава с менажерията си от животни.

Луси Фоли е автор на бестселъри №1 на Sunday Times и New York Times с над два милиона и половина продадени копия по целия свят. Нейните съвременни трилъри с мистериозни убийства, The Hunting Party и The Guest List, бяха включени в краткия списък за наградата Криминална и трилър книга на годината на Британските награди за книги, бяха избрани за една от криминалните книги на годината на The Times и Sunday Times, а The Guest List беше избран за книга на Reese‘s Book Club. Най-новият трилър на Фоли, The Paris appartement, веднага стана бестселър на Sunday Times и бестселър №1 на New York Times. Тя живее в Брюксел със съпруга си и малкия си син.

Ели Грифитс е автор на бестселърите за доктор Рут Галоуей. Пър­вият ѝ самостоятелен роман, The Stranger Diaries, печели наградата Едгар за 2020 г. за най-добър криминален роман. Вторият, The Postscript Murders, е включен в краткия списък на наградите CWA Gold Dagger. През 2016 г. Ели получава наградата CWA Dagger in the Library за цялостното си творчество. Тя пише и историческите Brighton Mysteries и A Girl Called Justice – по­редица за деца. Книгата The Locked Room (Рут 15) излиза през февруари 2022 г. и е бестселър номер едно на Sunday Times.

Натали Хейнс е писателка и телевизионна водеща и обикаля света, говорейки за съвременното значение на класическия свят, досега на три континента. През 2012 г. тя беше член на журито на наградата за художествена литература Orange, през 2013 г. – на наградата Man Booker, а през 2014 г. – на Independent Foreign Fiction Prize. Нейните преразкази на гръцки митове – A Thousand Ships, The Children of Jocasta и Pandora‘s Jar – извеждат на преден план женската гледна точка, а A Thousand Ships е включен в краткия списък за наградата за женска художествена литература за 2020 г.

 Джeйн Куок е автор на международните бестселъри Girl in Translation, Mambo in Chinatown и Searching for Sylvie Lee, който още с появата си се превърна в бестселър на New York Times. Творбите ѝ са публикувани в двайсет държави и се преподават в училища по целия свят. Имигрира от Хонконг в Бруклин, когато е на пет години, и през по-голямата част от детството си работи във фабрика за дрехи в китайския квартал. Куок получава бакалавърска степен от Харвардския университет и магистърска степен от Колумбийския университет. Понастоящем живее в Нидерландия.

Вал Макдърмид е авторка на международни бестселъри № 1, чиито книги са преведени на повече от четиресет езика. Нейните многократно награждавани поредици и самостоятелни романи са адаптирани за телевизията и радиото, най-вече поредицата Wire in the Blood с участието на клиничния психолог доктор Тони Хил и инспектор Карол Джордан. Носител е на шест почетни докторски титли и е почетен член на колежа Света Хилда в Оксфорд. Сред многобройните ѝ награди са Diamond Dagger на CWA за цялостно творчество и наградата Theakstons Old Peculier за изключителен принос в криминалната литература. Вал е също така опитна телевизионна водеща и много търсена колумнистка и коментаторка в печатните медии.

Карън М. Макманъс е авторка на бестселъри за младежи, които са на първо място в класациите на New York Times, USA Today и в международен план. Творчеството ѝ включва поредицата One of Us Is Lying, която е превърната в телевизионно шоу по Peacock и Netflix, както и самостоятелните романи Two Can Keep a Secret, The Cousins, You‘ll Be the Death of Me и Nothing More to Tell. Книгите на Карън, които са признати от критиката и наградени, са преведени на повече от четиресет езика.

Дреда Сей Мичъл е удостоена с MBE от Нейно Величество кралица Елизабет II за заслуги към литературата и образователната дейност в затворите. През 2004 г. тя получава мемориалния кинжал на Асоциацията на криминалните писатели Джон Крийзи – за първи път чернокож британски автор е удостоен с това отличие. Тя е културен и социален коментатор, телевизионна водеща и журналистка, която пише за Guardian, води ключовата културна програма Open Book на BBC Radio 4 и гостува в предаванията Newsnight, Question Time и The Late Review на телевизия BBC. Семейството ѝ е от красивия карибски остров Гренада, а името ѝ е ирландско и се произнася с дълъг звук „е“ в средата.

Кейт Мос е авторка на десет романа и сборника с разкази, четири нехудожествени произведения и четири пиеси, сред които са трилогията Languedoc (Labyrinth, Sepulchre и Citadel), The Burning Chambers, The City of Tears, както и готическите романи The Winter Ghosts и The Taxidermist‘s Daughter. Нехудожествената литература включва An Extra Pair of Hands и Warrior Queens & Quiet Revolutionaries: How Women (Also) Built the World, която ще бъде публикувана през октомври 2022 г. и ще се основава на глобалната ѝ кампания #womaninhistory. Директор-основател на Наградата за женска художествена литература, тя е член на Кралското литературно общество, патрон на Фестивала за музика, танц и слово в Чичестър и гостуващ професор по творческо писане и съвременна художествена литература в Университета в Чичестър.

Рут Уеър е авторка на редица международни бестселъри. Нейните трилъри In a Dark, Dark Wood, The Woman in Cabin 10, The Lying Game, The Death of Mrs Westaway, The Turn of the Key и One by One се появяват в списъците с бестселъри по целия свят, включително в Sunday Times и New York Times. Книгите ѝ са използвани за филми и сериали и са публикувани на повече от четиресет езика. Рут живее близо до Брейтън със семейството си.