Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Пепа Йорданова от "Всичко за семейството" за "Сурова пустош"

  /     /   Пепа Йорданова от "Всичко за семейството" за "Сурова пустош"
Пепа Йорданова от "Всичко за семейството" за "Сурова пустош"

Пепа Йорданова от "Всичко за семейството" за "Сурова пустош"

28.08.2023

Роман за скритото лице на Австралия

Криминалeтата на Крис Хамър са сурови като природата на родината му

Австралия не е само красивата опера в Сидни, мили подскачащи кенгура и екзотика. Тя е и пустош, където хората живеят на предела на възможностите си. А това винаги води до престъпления. Крис Хамър го знае много добре и го използва в сюжетите на криминалните си романи, които шестват по света й му носят куп награди. Става популярен с поредицата си за журналиста Мартин Скарсдън. Със "Сурова пустош" и българските читатели се запознават с него.

Преди година малкото градче Ривърсенд е разтърсено от жестоки убийства. Местният пастор Байрън Суифт застрелва хладнокръвно петима свои съграждани, преди местният полицай да го убие. Сега Мартин Скарсдън е изпратен там, за да напише репортаж как градът се справя с трагедията. Лесна задача, след като неговият вестник е разкрил причината - пасторът е бил педофил.

Ривърсенд го посреща потънал в прах и жега. Сушата е довела до фалит половината от местните бизнеси. Докато събира информация за статията си, Мартин започва да се съмнява в заключението на колегите си преди година. Един след друг изникват факти, които противоречат на медийния образ на пастора. Всички в града го помнят с добро, дори двете му любовници приемат паралелната му връзка с тях. Докато рови все по-надълбоко в историята, Мартин се бори с дилемата да създава сензации или да щади местните жители. Най-вече красивата Манди, книжарката с малко бебе и тъмно минало.

"За мен беше важна предисторията на Мартин, за да обясня по-добре неговата промяна в края на романа. Досега той винаги е бил само наблюдател, историята се е случвала на други хора. Но при командировка в Израел е станал част от събитията, когато бил затворен в багажника на кола за няколко дни. Журналистическата му броня вече е пробита и той не може да бъде безпристрастен наблюдател", обяснява авторът.

Крис Хамър е роден през 1960 г. в Камбера. Има бакалавърска степен по журналистика и магистърска по международни отношения от Австралийския национален университет. Преди да се насочи към художествената литература, Крис е журналист повече от тридесет години. Като кореспондент е отразявал събития в над 30 държави от шест континента за телевизия SBS.

"Всичките ми книги започват със семето на една идея и растат оттам - обяснява един от най-успешните криминални писатели на Австралия. - За дебютния ми роман "Сурова пустош" първоначалната идея беше журналистът Мартин Скарсдън да пристигне в умиращ град. Едва след това се сетих за престъплението. Пишех го в свободното си време за лично удоволствие. Но приятели ме убедиха да се опитам да го издам. Тъкмо бях започнал работа като политически съветник на депутат от Лейбъристката партия и дойде съобщението, че романът ще излезе. Не можех да повярвам, че получавам възможност най-после да работя за себе си. Напуснах веднага."

Романът моментално става бестселър след публикуването си през 2018 г., оглавявайки австралийските класации месеци наред. Печели големи награди в Обединеното кралство и Съединените щати. Обявен е за криминален роман на годината от Sunday Times, взима отличието "Нов кървав кинжал" на Асоциацията на британските криминални писатели. Правата за филмиране на романа са откупени.

Хамър казва, че сътрудничеството му с вестници и списания му дало дисциплината да напише роман в свободното си време. В журналистиката не можеш да кажеш "Няма да пиша днес, защото не съм вдъхновен". Създаваш си навици, които се оказват безценни сега, когато непрекъснато трябва да гоня срокове за следващите си книги.

Писателят е написал още два романа за Мартин. В тях с Манди вече са двойка. Героят продължава да се забърква в разплитането на престъпления, не си е взел поука, шегува се създателят му. Хамър признава, че в Мартин има много и от неговия характер, и от опита му като журналист. Но в никакъв случай романите нямат автобиографичен характер. "Най-малкото, нямам посттравматичен стрес. А и съм щастливо женен от 21 години", споделя писателят.

Крис Хамър е подхванал нова поредица, отново криминална. Този път действието се развива не само в Австралия, а и в Нова Зеландия. В първата книга от нея става дума за мина за опали. Горд е, че успява да разкрие чрез романите си суровата красота на тези страни за света.

ПЕПА ЙОРДАНОВА