Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Пепа Йорданова от "Всичко за семейството" за "Проектът" на Ви Кийланд

  /     /   Пепа Йорданова от "Всичко за семейството" за "Проектът" на Ви Кийланд
Пепа Йорданова от "Всичко за семейството" за "Проектът" на Ви Кийланд

Пепа Йорданова от "Всичко за семейството" за "Проектът" на Ви Кийланд

23.03.2023

Да го направиш и да съжаляваш е по-добре

Романите на американката Ви Кийланд са на ръба между романтика и еротика

Да намериш златната среда понякога гарантира повече успех, отколкото да си смел до крайност. Американската писателка Ви Кийланд много добре го знае. Романите й балансират на ръба между добрата стара романтика и модната напоследък еротика. Десетки от тях са оглавявали списъците на бестселърите на "Ню Йорк таймс", по три са снимани филми, а два се екранизират в момента. В новия й роман "Проектът" Ви остава вярна на печелившата формула.

Иви среща Мерик Крофърд когато не трябва. Не на предстоящото интервю за работа като психолог в компанията му, а в пробната на магазин. След кратък спорт, докато е по бельо, тя затръшва вратата в разкошната му физиономия. Интервюто завършва катастрофално, но Иви е наета. С обяснението, че е най-малко компетентният кандидат. Така той ще отмъсти на борда на директорите, който го е принудил да наеме психолог, за да облекчи стреса на брокерите му.

Иви не иска да работи за някого, който очаква да се провали. Но ще е много забавно да го опровергае. Това ще е нейният личен проект. Това, за което не е подготвена, са желанията, които Мерик предизвиква в нея. Да се забъркаш с шефа си не е най-умното решение. Особено когато той има неразчистени проблеми с предишна връзка. Но младата жена е убедена, че е по-добре да го направиш и да съжаляваш, отколкото да съжаляваш, че не си го направил.

Романите на Ви Кийланд са преведени на 27 езика, от тях са продадени милиони копия и достигат челни места в повече от хиляда класации по света.

Тя не е поредната светска журналистка, станала писателка на романтични романи. Преди да се отдаде на писането, се е занимавала с нещо по-прозаично - била адвокат по данъчно право. Ви Кийланд е псевдоним.

Писателката е израсла в Ню Йорк, там живее и сега със съпруга си и трите им деца. Щастлива е с момчето, което срещнала още на шест години. През 2012 г., когато ураганът "Санди" нанася големи поражения на дома им в Лонг Айлънд, Ви току що е завършила първия си роман, написан просто за удоволствие. Бедствието я кара да осъзнае колко е крехък животът. На следващата година излиза "Първото нещо, което виждам" и веднага оглавява класациите. За адвокатската кариера е забравено, писането става нейна единствена професия.

"Винаги съм бил запален читател и съм искала да напиша собствена книга. Като адвокат писането беше голяма част от живота ми, но определено не беше по темата, която наистина обичах. След колежа изписах тетрадка с първата си история, но така и не я завърших. След това животът продължи - родих три деца и попаднах на работа, която ми харесваше, но не ме удовлетворяваше лично. Ураганът всъщност свърши добра работа", споделя писателката.

За разнообразие от време на време Ви си сътрудничи с Пенелопе Уорд, с която се запознава в авторска група. Двете издават редица съвременни любовни романи. Един от най-известните е "Мръсни писма" от 2019 г. Казва, че е отворена за сътрудничество и с други автори, винаги е искала да напише правен трилър.

Винаги добавя малки частици от себе си в героите - понякога това са малките й странности или лични страхове, а друг път сарказмът й. Романтиката на съпруга ми също намира място в книги ми, казва тя.

Винаги е харесвала най-много ранните си книги, когато въобще не знаела как се прави всичко това. Оставяла се на интуицията. Неприятната част от бизнеса за Ви е нуждата да се занимава с издаване и промоции, предпочита писането. Но пък обича да дебне в сайтове на модели за най-подходящите снимки за кориците си. Радва се, че ги определят като най-секси в бранша.

"Ставам сутрин в 5, за да имам време да прочета написаното предния ден и да обърна внимание на децата, преди да тръгнат на училище. Имам три, а заедно с тези на петимата ми братя и сестри стават общо 17. Така че всяка свободна минута прекарвам с голямото си семейство", твърди авторката.

Пътуването е другата й страст и си е поставила конкретни цели - да се гмурка на Малдивите, да види северното сияние и да отиде на сафари в Африка. Разбира се, със семейството си.