Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Найо Марш - непознатата кралица на криминалния жанр

  /     /   Найо Марш - непознатата кралица на криминалния жанр
Найо Марш - непознатата кралица на криминалния жанр

Найо Марш - непознатата кралица на криминалния жанр

21.07.2021

Найо Марш е родена на 23 април 1895 г. в Меривейл, Крайстчърч, Нова Зенландия. Когато е на седем години се премества с родителите си във Вали Роуд, Кашмир. Там тя живее в къща, в която  създава голяма част от творчеството си, а новият й  дом е вдъхновение за атмосферата в нейните романи. В наши дни къщата е превърната в музей.

Създава богата колекция от криминални романи

Между 1934 и 1982 г. Марш написва 32 криминални романа с детективска тематика, предимно с главен герой Родерик Ален. Детективът е олицетворение на аристократична увереност и рационален скептицизъм по отношение на човешката природа, но е забележителен в ерата на Питър Уимзи и Еркюл Поаро, заради липсата на ексцентричност. Приятелката на Ален (по-късно съпруга) Агата Троя се появява за първи път в „Талант за престъпление“. Троя е художник и може би има известна доза от самата Марш в изграждането на този образ. Тъй като в колежанските си години самата Найо Марш иска да бъде художник и посещава Художественото училище в Кентърбърийския колеж.

В ерата, когато криминалният жанр е във възход, Марш поставя собствен отпечатък върху криминалните романи и се превръща в призната звезда, едно от съзвездието, включващо Агата Кристи, Марджъри Алингъм и Дороти Сейърс. За времето, в което твори, Марш се откроява с иновации в писането, особено по отношение на реалистичната характеристика, която включва в творбите си, както и психологическия подход, с който изгражда образите в сюжетите на книгите си.

Найо Марш заедно с Агата Кристи, е призната за една от британските кралици на криминалния жанр. По нейни книги са адаптирани филмови продукции през 70-те и 90-те.  Впечатляващият автор на криминални истории умира на 18 февруари 1982 г.