Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Егил Бяртнасон отговаря на нашите въпроси

  /     /   Егил Бяртнасон отговаря на нашите въпроси
Егил Бяртнасон отговаря на нашите въпроси

Егил Бяртнасон отговаря на нашите въпроси

09.12.2021

Млад и талантлив Егил Бяртнасон развълнува милиони читатели  със своята книга "Как Исландия промени света". Заглавието можете да откриете на нашият сайт, както и в цялата търговска мрежа. 

С присъщото си чувство за хумор , Егил бе така добър да отговори на нашите въпроси. 
Цялото интервю дадено специално за Издателство ЕРА, разбира се ще споделим с вас скъпи читатели.
Приятно четене! 

1.Кога и как Ви хрумна идеята за книгата „Как Исландия промени света“? Сложен ли беше процесът по писането й?

Идеята ми хрумна след разговор с редактора ми в “The Associated Press”. Подготвях репортажи за Исландия известно време и един ден той ме попита дали да включим някои исландци в световния архив с некролози. Архивът съдържа предварително написани некролози на личности, които все още са живи, но чиято смърт ще се превърне в мигновена новина. Това, което свързва тези хора, не е задължително славата или репутацията, а фактът, че са оставили своя отпечатък върху света по един или друг начин. Така че се замислих дали съществуват такива исландци, а проучването ми ме насочи към историята.

Винаги съм бил очарован от историята на Исландия, защото може да бъде разказана още от ден първи. Исландия е последната голяма територия, заселена в Северното полукълбо, и благодарение на нашите ранни писатели ние помним нейното зараждане, за разлика от другите европейски нации. Проучването ми върху последните 1200 години на Исландия отне доста време – общо 5 години – и понякога ме обземаше страх, че съм започнал да се занимавам с тема, която е необятна.

2.     Какво харесвате най-много в Исландия и защо?

Фактът, че един на всеки десет исландеца ще напише поне една книга през живота си ми се струва много чаровен. Повечето книги в Исландия се публикуват в месеците преди Коледа и са най-предпочитаните подаръци. Отраснах, работейки в книжарницата на родителите ми в Селфос и това време от годината винаги ми е било любимо.

  

3.     Какво бихте променили?

Бих се радвал, ако популацията на Исландия скочи от 360,000 на един милион – или дори два. Неголямата популация има много положителни страни, но понякога наистина е прекалено малка.

4.     Какви са хобитата Ви? Успявате ли да балансирате между тях и работата?

Напоследък опитвам да прекарвам 30 процента от времето си навън, но трябва да призная, че балансът трудно се постига. По време на пандемията се преместихме с жена ми и двете ни момчета от Рейкявик в Хюсавик, малък град в северна Исландия. Тук преоткрих радостта от дългите разходки и от плаването. Но сега има сняг, така че сред основните ми занимания е да дърпам шейната на децата по един хълм отново и отново.

5.     Обичате ли да пътувате? Можете ли да сравните Исландия с други държави? Коя Ви е впечатлила най-много?

В близките години повечето от пътешествията ми в чужбина са били с платноходка. Пътувал съм няколко пъти до Гренландия и веднъж до Европа – това отне около осем дни. Гренландия е най-близката съседка на Исландия, но е удивително колко се различават двете държави. Там всичко е огромно, освен растителността. Също така, няма пътища, така че придвижването с кораб е по-практично. Не съм се отказал от летенето със самолет, но вече ми беше омръзнало дълго преди пандемията.

 6.     Споменахте, че имате приятели българи. Били ли сте в България?

Все още не съм, но ще се радвам! Впрочем, какво се случи с организирането на книжни турнета?!?!  

В Исландия съм срещнал няколко българи, които са дошли да работят тук – някои за кратко, други за по-дълго. Една българка държи местния магазин в Ко́пасткер – често минавам през това село. Жената ме почерпи с български сладки и честно казано, бих посетил България дори само заради тях!

7.     Планирате ли вече следващата си книга?

Понеже работя като журналист, сякаш при мен няма чак такова напрежение и очакване веднага да започна да пиша нова книга. Последно бях съавтор на пътеводител за Исландия от поредицата “Lonely Planet” (Самотната планета), който ще излезе през февруари 2022 г. Сега работя върху една идея, но нищо конкретно.