Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Дали всичко е наред? Отговаря д-р Клун

  /     /   Дали всичко е наред? Отговаря д-р Клун
Дали всичко е наред? Отговаря д-р Клун

Дали всичко е наред? Отговаря д-р Клун

02.11.2023

Какво да вземете в аптечката при пътуване с бебе или малко дете?

Предстои ви пътуване с бебе или малко дете? Необходимо е да подготвите аптечката си за път. Но какво точно да сложите в нея?

Разбира се, зависи къде отивате и дали ще намерите аптека наблизо. В повечето държави лесно се намират лекарства срещу висока температура, но все пак ще сте по-спокойни, ако вземете всичко нужно със себе си. Много често се случва детето да се разболее през нощта или през почивните дни. В такъв случай е добре да сте подготвени. Д-р Никола Клун, педиатър и майка на две деца, дава няколко бързи съвета, за да ви вдъхне спокойствие и увереност.

По време на ваканция често възникват четири основни проблема:

1. Настинки и леки инфекции

Винаги е добра идея да имате у себе си болкоуспокояващи за деца. Трябва ви и термометър, за да следите температурата. Ако тя е висока, можете да я свалите с Ибупрофен или Парацетамол. Много родители смятат, че Ибупрофен действа по-добре, но е хубаво да имате и двете за всеки случай. Внимание: Ибупрофен не се препоръчва за бебета под 3 месеца.

Ще ви трябват също капки за отпушване на носа и физиологичен разтвор. Прилагайте физиологичен разтвор, но прибягвайте до капките за нос само ако наистина е необходимо и за не по-дълго от седмица.

2. Диария и гадене

Непозната храна, мръсна вода, влошени условия на хигиена – всичко това може да доведе до диария и то по-бързо, отколкото очаквате. Обичайно лекарствата срещу диария не са добър вариант. Препоръчват се само в краен случай, например ако трябва да летите със самолет. Децата се дехидратират по-лесно, така че е добре да имате сашета с електролитен разтвор. 

Ако на детето му става лошо по време на пътуване, носете лекарства против гадене и повръщане под формата на супозитории (за деца от 8 кг. и нагоре), сиропи (6 кг. и нагоре) или дражета (за над 6-годишни).

3. Травми и рани

За децата светът е една голяма площадка, но докато я разучават, бързо се сдобиват с всякакви рани. Ето защо е добре винаги да имате малки и големи лепенки, превръзки и марли за по-големи рани, дезинфектант за рани Octenisept за безболезнена дезинфекция, както и гел за рани.

4. Чувствителна кожа

По време на ваканцията чувствителната кожа на вашето бебе или дете е изложена на непозната среда. Ето защо е добре да внимавате и редовно да прилагате добра слънцезащита. А в случай на слънчево изгаряне, прилагайте охлаждащи гелове.

Важно е и предпазването от насекоми. Децата често пипат лицето и устата си с ръце, така че е добре да следите какво съдържа репелентът. От 1 г. нагоре може да използвате репелент с активната съставка EBAAP, от 2 г. нагоре с Икаридин и от 3 г. нагоре – с DEET, но последният вид е необходим само в тропиците.

Важно: Следвайте тази последователност: Първо нанасяйте слънцезащита, а след това репелент.

Освен това, когато пътувате с бебе, е хубаво винаги да имате в себе си подходящ мехлем срещу гъбични инфекции. Особено при по-дълги пътувания, интимната хигиена на бебетата често страда и се създават предпоставки за поява на гъбички.

Добавете в аптечката си и антибиотични капки за очи. Очите на децата са по-чувствителни и може да им се появи конюнктивит, особено на почивка лятото.

Още бързи съвети: 

Супозиториите могат да се разтопят в багажа ви при по-високи температури. При възможност ги сменете със сокове.

Проучете отрано преди пътуването какви ваксинации може да са необходими.

Самолетните компании може да имат различна политика, но като цяло не се препоръчва бебета под шестседмична възраст да летят. Ако бебето е имало ушна инфекция или операция малко преди пътуването, се посъветвайте с лекар.

Сега вече навярно се чувствате малко по-спокойни и подготвени за вашето пътуване с бебе или малко дете. Но притесненията за родителите нямат край! Ако искате да получите професионални отговори на всичките си въпроси относно здравето и развитието на бебетата и малките деца, можете да прочетете „Дали всичко е наред?“ от д-р Никола Клун (изд. „Ера“).