Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads
  /     /   Алфонсо Сабела
Алфонсо Сабела
Назад към автори

Алфонсо Сабела

Алфонсо Сабела е роден в сицилианското градче Бивона, на границата между Палермо и Агридженто. Завършва право в Католическия университет на Милано. Започва кариерата си като адвокат в родния си град в кантората на родителите си. През 1989 г.  се запознава с прокурора Джовани Фалконе и в началото на 90-те, вече като магистрат в Палермо, се включва активно в най-мащабната битка на държавата срещу мафията, позната като операция „Чисти ръце”.

За пет-шест години Сабела успява да проследи, арестува и осъди повече от сто мафиотски босове – сред които Багарела, Бруска, Кунтрера. В книгата си „Ловец на мафиоти“, той с документална точност пресъздава многобройните истории, свидетелства и спомени за своята работа. Едно непрекъснато надбягване с времето и... с куршумите на подгонените престъпници.

От 2000 година се мести в Рим и работи в Министерство на правосъдието – първоначално като магистрат за връзка с Комисията „Антимафия”, а след това и като началник на Инспектората на затворническата администрация. След закриването на отдела в края на 2001 г. той е назначен като съдия във Флоренция.

Доказал честността, ефективността, всеодайността и твърдата си ръка срещу мафията, в края на 2014-та е назначен лично от кмета на Рим Игнацио Марино за съветник по закоността и прозрачността при управление на обществените финанси. Заедно със сформирания от него екип, полага огромни усилия да прочисти Вечния град от тежката корупция, обхванала и политиците, и бюрократите. Усилия, които дават резултат.

Понастоящем Алфонсо Сабела е съдия в Неапол. Сестра му Марция също е магистрат и в момента работи в отдел „Антимафия” в Палермо. Именно тя заедно с още един колега координира разследването, довело до ареста на сицилианския бос Провенцано през 2006 г. Тя е първата и засега единствена жена, постигнала големи успехи в борбата срещу мафията.

Всички книги на Алфонсо Сабела