Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads
  /     /   Донка Петрунова
Донка Петрунова
Назад към автори

Донка Петрунова

Донка Петрунова е първата дама на българския криминален роман. Нейният бурен и вълнуващ живот е по-колоритен от литературен сюжет. Приела предизвикателствата на неспокойния си дух, тя съумява да отрази с безпощадна откровеност конфликтите на съвременното общество, за които малцина смеят да пишат.
В началото на осемдесетте години на XX век Петрунова реализира своето първо сериозно журналистическо проучване. Темата на разследването й е нарастването на престъпността сред жените. Тя успява да влезе под прикритие в Сливенския женски затвор и е първият цивилен човек у нас, успял да проникне там, без да е извършил престъпление. Разкритията си тя описва в „Сивият дом”, определена от читателите на в. АБВ за най-добрата публицистична книга на 1986 г.
Донка Петрунова прониква и в Клиниката за алкохолизъм и наркомании в Суходол. Там тя се внедрява като пациентка, а събраните впечатления споделя в книгата „Фатални отклонения”.
Петрунова първа от българските писатели започва да пише за мафията. Още в началните стъпки на демократичните промени у нас тя съзира нейното зараждане, въпреки че то е отричано от високопоставени фигури в държавата. На тази тема е посветена трилогията й „Мафиотски романс”. Авторката проследява етапите на развитие и срастването на организираната престъпност с властта. С право мнозина критици я определят като летописец на прехода.
Голяма част от романите на Донка Петрунова са посветени на тъмната страна на индивида. В процеса на разкриването на престъпника авторката извежда на преден план причините, довели до престъплението. Тя прави едно сериозно и изчерпателно проучване на промените в морала и манталитета. Завладяващата интрига в романите й позволява да се проникне дълбоко в психиката на съвременния човек и ясно да се откроят обществените явления. Петрунова влиза смело и зад кулисите на политическия живот, умело намира типа герой, който е актуален в момента – било политик, било шоумен или чиновник от висшата йерархия...
Авторка е на радиопиеси и сценарии на документални филми. По неин сценарий е заснет филмът „Каре от праведници”. Тогавашният „Художествен съвет на Киностудия „Бояна” го спира от прожектиране, а след това лентата изчезва безследно.
Донка Петрунова е родена в София. Завършила е Селскостопанска академия. Специализирала е журналистика. Работила е в сп. „Жената днес” и вестниците „Кооперативно село” и „Земеделско знаме”. Тя е член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Световната асоциация на писателите криминалисти.

Награди:
Донка Петрунова е носител на орден „Кирил и Методий” ІІ ст., Почетна грамота за „Принос към българската култура”, отличието на СБЖ „Златното перо”, Голямата награда за литература на Академията на МВР. Отличена е със специалната награда на Международния конкурс за криминален разказ „Атанас Мандаджиев”, както и с годишната награда на критиката за „Най-добър роман”. През 2008 г. книгата „Бели рози в черна ваза” е отличен с „Голямата награда” на Съюза на Българските писатели. Донка Петрунова е носителка на специалната награда на Националния конкурс „По стъпките на Агата Кристи”.
Нейното творчество е признато като своеобразна борба срещу престъпността и е отличено с „Кортик за особени заслуги” от МВР и със специалната статуетка на Темида от Министерството на правосъдието.

Всички книги на Донка Петрунова