Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Чък Паланюк: "Аз съм обединените усилия на всички, които някога съм познавал"

  /     /   Чък Паланюк: "Аз съм обединените усилия на всички, които някога съм познавал"
Чък Паланюк: "Аз съм обединените усилия на всички, които някога съм познавал"

Чък Паланюк: "Аз съм обединените усилия на всички, които някога съм познавал"

12.08.2022

„Не искам никога да бъда завършен. Не искам никога да бъда доволен. Не искам никога да бъда перфектен.“

Чарлз Майкъл „Чък“ Паланюк е роден на 21 февруари, 1962 г. в Паско, щат Вашингтон. Израснал е в каравана в Бърбанк. Родителите му Карол и Фред се развеждат, когато той е на 14, и често оставят децата си в ранчото на баба им и дядо им.

Името Паланюк е украинско по произход и идва от баба му Паула и дядо му Ник по бащина линия, но Чък никога не ги е виждал. Дядо му е прострелял и убил жена си при спор за цената на шевна машина, а после се е самоубил, докато бащата на Чък, тригодишен по това време, се е криел под леглото. Предполага се, че характерът на Ник се е изменил след удар в главата от стрела на кран преди време.

Не се знае много за ранните години на Чък Паланюк. В гимназията е отличен като „Най-духовит“, а още в пети клас учителката му го подтиква да не спира да пише, защото „се справя много добре, а и писането е за предпочитане пред паленето на пожари“.

Паланюк завършва журналистика в Орегонския университет и започва работа за местен вестник в Портланд, но скоро се отегчава. Става дизелов механик, поправя камиони и съставя технически ръководства. По това време Чък преживява голяма част от онова, което ще се превърне в основа на ранните му творби, включително доброволческата му дейност като придружител на неизлечимо болни пациенти в хоспис. Тази дейност обаче прекъсва, след като един от пациентите, към когото Чък се привързва прекалено много, почива.

Чък Паланюк започва да пише в средата на 30-те си години, след като посещава семинарите на Том Спанбауер. В началото не успява да пробие, но с написването на „Боен клуб“, Паланюк бързо става известен и успешен автор.

Творбите му винаги са повлияни от личните му преживявания. Авторът споделя, че писането на романа „Приспивна песен“ му помага да преодолее смъртта на баща си, който е убит от ревнивия бивш на жената, с която се е срещнал чрез обява.

Любопитен факт за краткия шокиращ разказ “Guts” на Паланюк е, че по време на публични четения, мнозина от публиката са припаднали, а един мъж дори е дошъл в съзнание, крещейки.

Освен със скандалните си и разтърсващи творби, Паланюк се отличава с минималистичния си стил и внимателното проучване, което прави за всяка книга и което е любимата му част от писателския процес.