Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Google Plus Instagram Goodreads

"13 за късмет" и 13 причини да се потопите в света на Агата Кристи

  /     /   "13 за късмет" и 13 причини да се потопите в света на Агата Кристи
13 за късмет и 13 причини да се потопите в света на Агата Кристи

"13 за късмет" и 13 причини да се потопите в света на Агата Кристи

11.09.2019

Наричат Агата Кристи кралицата на криминалната литература, а за съвременните автори в жанра едва ли има по-висока оценка от това да бъдат сравнени с нея.

Днес, почти век след публикуването на първия ѝ роман, излязъл през 1920 година, произведенията на Агата Кристи продължават да се продават в огромни тиражи, преведени са на повече от сто езика и непрестанно печелят сърцата и умовете на поколения читатели.

"13 за късмет" е сборник с разкази, насочен именно към онези от вас, на които срещата с великолепното и необятно творчество на Агата Кристи тепърва предстои. И ако това е първата нейна книга, която ще разгърнете, ето какво трябва да знаете: тринайсетте истории, в които ще се потопите, ще ви срещнат с най-популярните персонажи, създадени от въображението на писателката и превърнали се в истински литературни легенди като Еркюл Поаро, госпожица Марпъл и Харли Куин. Разказите са кратки и без да преувеличаваме, можем да кажем, че тъкмо по тази причина са сред шедьоврите на Агата Кристи – създадени с изключително внимание към детайлите, брилянтни, сложни и предизвикващи ума на читателя загадки. 

Ако трябва да си послужим с актуален термин, бихме могли да кажем, че "13 за късмет" попада в голяма степен в категорията young adult литература. Използваме английското название главно, за да избегнем не дотам положително натовареното значение на българския еквивалент "детско-юношеска". В същото време обаче книгата би била прекрасно допълнение в колекциите на онези от вас, които не просто познават творчеството на Агата Кристи, а са му верни почитатели.

Всеки един от тринайсетте разказа в "13 за късмет" сам по себе си би могъл да стане причина да откриете или преоткриете пълнокръвния завладяващ свят, който писателката създава. От мащабните разследвания на Еркюл Поаро, през елегантните дедуктивни методи на госпожица Марпъл, до мистериозния Харли Куин – всяка от историите е самостоятелна загадка, която се разплита често по най-неочакван начин.

Докато модерните криминални писатели залагат на динамика и мащабност, в романите на Агата Кристи царува логиката, която понякога е далеч по-впечатляваща като средство за изграждане на сюжет. А когато нещо изглежда невъзможно, ключът към разгадаването на мистерията често се крие в способността на персонажите не просто да се досетят, че нещо не се е случило, а да се досетят какво всъщност се крие зад него. Ако например едно момиче е изчезнало от движещ се влак, най-логично е да се запитаме дали изобщо момичето се е качило във влака, независимо колко свидетели твърдят, че са разговаряли с него. Разрешаването на всяка от загадките в сборника "13 за късмет" напомня повече на разкриването на фокус, отколкото на полицейско разследване и тъкмо в това е тяхното очарование.

Белязани от времето, в което са създадени, разказите продължават да са интригуващи и за съвременните читатели – факт, който, бихме могли да твърдим, е верен за всички творби на Агата Кристи. Може би тъкмо това, че носят атмосферата на една различна епоха, като същевременно се четат изключително леко и увлекателно, ги пренася извън рамката на жанровата литература, превръщайки ги в непреходна класика, която ще провокира любопитството на по-младите читатели към историческите събития от началото и средата на ХХ век.

Сигурни сме, че повечето от вас са гледали поне една от множеството кино и телевизионни адаптации по книгите на Агата Кристи. В ролята на Еркюл Поаро са влизали великолепни актьори като Албърт Фини, Иън Холм и Кенет Брана.

Любимец на писателката обаче е друг от емблематичните ѝ персонажи. Мистериозният Харли Куин, който успява да повлияе на околните със самото си присъствие, е и – както признава лично Агата Кристи в своята автобиография – един от героите, за които е писала най-малко. 

Остроумна, изненадващо напредничава в много отношения (обърнете внимание на разказа "Непоклатимото алиби", за да се уверите в това) и елегантно иронична, Агата Кристи е сред писателите, в които всеки читател би намерил нещо за себе си. И дори "13 за късмет" да е първата нейна книга, която четете, уверени сме, че тя няма да е последната, но ще бъде напълно достатъчна, за да се убедите в това.

Автор: Валерия Стефанова

Ако и вие обичате Агата Кристи и бихте искали да споделите с останалите ѝ почитатели свой авторски текст, посветен на личността и/или романите ѝ, не се колебайте да ни го изпратите! Очакваме с голямо нетърпение и интерес вашите авторски текстове с обем 2500-4500 символа (с интервали) на имейл адрес office@erabooks.net

И ОЩЕ:

Месец на Агата Кристи с издателство "ЕРА"✔️

Спечелете книга на Агата Кристи – ето как✔️

Мечтаната среща, или 5 въпроса към Агата Кристи✔️

Вкусна смърт – храната в романите на Агата Кристи✔️