Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Google Plus Instagram Goodreads

Агата Кристи – кралицата на мистерията в живота и литературата

  /     /   Агата Кристи – кралицата на мистерията в живота и литературата
Агата Кристи – кралицата на мистерията в живота и литературата

Агата Кристи – кралицата на мистерията в живота и литературата

15.09.2018

Агата Кристи, или Агата Мери Клариса, лейди Малоуън, известна с фамилията на първия си съпруг – Кристи, е родена на 15 септември 1890 г. в Торки, Девън, Англия.

Произведенията на "Кралицата на мистерията" са най-публикуваните книги в света – в над 4 милиарда копия на 103 езика. Изпреварват я само Библията и Шекспир. В библиографията й има над 60 детективски романа, 6 психологически, писани под псевдонима Мери Уестмакот. Автор е на 19 сборника разкази и 16 пиеси.

Родителите на Агата Милър са емигранти от САЩ. Тя е най-малкото дете в семейството. Има по-големи сестра и брат. Агата получава домашно образование, благодарение на баща си. Майка ѝ била талантлив разказвач и нарочно не искала Агата да се научи да чете, за да ѝ разказва историите си. Но талантливото момиченце се научава само от скука още на 5-годишна възраст и попива произведенията на Едит Несбит и Луиза Мей Олкът. Агата Кристи била дете с въображение – измисляла си въображаеми приятели, пишела стихове. Освен това се занимавала с танци...

Ако искате да научите още любопитни подробности от биографията на Първата дама на криминалния жанр, не пропускайте да прочетете цялата статия, посветена на нея, в портала за книги, четене и литературна критика "Всичко за книгите" ТУК.