Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Google Plus Instagram Goodreads
  /     /   Луис Сепулведа
Луис Сепулведа
Назад към автори

Луис Сепулведа

Луис Сепулведа е чилийски писател, режисьор, журналист и политически активист,  роден е на 4 октомври 1949 в град Овале.
Сепулведа е писател със свой собствен неподражаем стил и с разнолико творчество. Голяма част от неговите произведения, разбира се, са сред най-добрите образци на латиноамериканския магически реализъм, пленил десетки читатели по целия свят. Езикът на автора е много специфичен – изключително жив и метафоричен. За него са характерни лаконичния изказ, сбитите по обем творби и силните лирични образи. В книгите му няма директни внушения, но всяка дума предизвиква ярка картина, всеки ред провокира и ни кара да се замислим. В произведенията му няма нито едно изречение, което да не е нюансирано и да не предава емоция, изграждайки общата хармонична цялост.
Романите и разказите на Сепулведа са преведени на десетки езици, а в интернет пространството има стотици сайтове, посветени на писателя и книгите му. Част от произведенията му са филмирани.
Причината за голямото разнообразие от теми в творчеството на Сепулведа се крие в богатия и пъстър живот на писателя.
Творецът е известен с политическата си ангажираност. Той е лидер на студентското движение в Чили. По-късно работи в културния отдел в администрацията на Салвадор Алиенде. След преврата на генерал Пиночет през 1973 г. Лиус Сепулведа е арестуван, осъден на 28 години затвор и хвърлен зад решетките в каторга за политически затворници. Благодарение на кампания в световен мащаб, организирана от Амнести интернешънъл, през 1977 г. Сепулведа е освободен. Той заминава в изгнание и обикаля Латинска Америка. Работи в джунглата по проект на ЮНЕСКО, а през 1979 г. се присъединява към международния отряд на Симон Боливар, който се сражава в Никарагуа.
В началото на 80-те години на XX век Сепулведа се установява в Германия и известно време работи като шофьор на камиони. Той се свързва с "Грийнпийс" и дори работи на един от техните кораби. По-късно седмичното списание „Шпигел” го ангажира като военен кореспондент в Ангола. Сепулведа прекарва доста години в Африка и описва разгромяването на елитните войскови части на Южноафриканската република. Понастоящем Луис Сепулведа живее в Испания.

Всички книги на Луис Сепулведа